Giaoptic

Alegerea materialului lentilelor –sticlă sau plastic

Una dintre principalele întrebări când vine vorba de alegerea lentilelor este legată de materialul din care acestea sunt confecționate. În momentul în care faceți această alegere trebuie să aveți în vedere faptul că ochelarii vor deveni un accesoriu indispensabil pe care îl veți purta o perioadă lungă de timp, deci lentilele trebuie să fie confortabile, calitative, durabile, rezistente, dar nu în ultimul rând estetice.

În optometrie lentilele din sticlă poartă denumirea de sticlă minerală, iar plasticul de sticlă organică. Oricare dintre acestea prezintă atât avantaje cât și dezavantaje. În momentul alegerii trebuie să țineți cont de mai mulți factori, mediu de lucru, dioptrie, preferințe personale, tipul de ramă pe care îl doriți ș.a. Materialul din care este făcută lentila poate avea un impact mic asupra calității vederii, dar unul mai accentuat în ceea ce privește calitatea și confortul stilului de viață.

Află despre diferențele dintre materialele lentilelor și fă cea mai bună alegere pentru viitoare ta pereche de ochelari.

Sticla Organică

Primul și cel mai utilizat material este sticla organică, pe înțelesul tuturor, plasticul.  Materialul convențional este utilizat pe o scară largă încă de la introducerea sa pe piață, în 1947.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestuia îl reprezintă accesibilitatea, aceste lentile, de cele mai multe ori se află în stocul opticilor la un preț avantajos.

Acest tip de lentilă este ușoară, factor important în momentul în care dioptriile sunt mari, iar lentila devine din ce în ce mai groasă, comodă și confortabilă în momentul purtării.

Calitatea optică este superioară, aberațiile fiind reduse.

În ceea ce privește durabilitatea, lentilele din plastic nu sunt casante, nu se sparg la impact, un aspect important ținând cont de siguranța ochilor.

Colorarea lentilelor se poate face într-o gamă mai diversificată, la un preț accesibil, inferior prețului de colorare a lentilelor din sticla minerală.

Oferă protecție UV.

Se poate monta pe gamă diversă de rame.

Dezavantajul sticlei organice este rezistența scăzută la zgârieturi, fapt ce atrage după sine o atenție sporită în utilizarea și manevrarea ei. O soluție la acestă problemă ar putea fi aplicarea tratamentelor de durificare, ce cresc rezistența lentilelor la zgârieturi.

În momentul în care au apărut ochelarii de corecție a vederii, singurul material folosit pentru confecționarea lentilelor a fost sticla minerală.

Sticla minerală

Lentilele din sticlă oferă o bună corecție optică, sunt rezistente la zgârieturi și sunt recomandate persoanelor care lucrează la temperaturi ridicate sau în medii unde există mult praf.

Cel mai mare dezavantaj al sticlei îl reprezintă greutatea lor, este inconfortabilă, poate fi montată numai pe un anumit tip de ramă, cea încadrată și se poate sparge cu ușurință, putând cauza accidentări grave, din acest motiv sticla minerală nu mai este atât de răspândită în efectuarea ochelarilor de corecție.

Policarbonatul

Acest material a fost introdus în anii 1970 pentru a fi utilizat în construirea ochelarilor de siguranță. Mai târzi, în anii 1980 popularitatea policarbonatului a crescut. Dezvoltat inițial pentru vizierele caștilor Forțelor Aeriene, pentru sticla antiglonț folosită în bănci și pentru alte aplicații din domeniul siguranței, policarbonatul a câștigat popularitate prin rezistența crescută la impact și pentru faptul că este foarte ușor, făcându-l un material preferat pentru ochelarii de siguranță, pentru ochelarii copiilor și sportivilor. A devenit o alegere potrivită pentru ramele fără contur, pe capse sau șuruburi, reprezintă o alegere discretă, fină și elegantă, dar și extrem de rezistentă la impact, blocheaza 100% razele UV.

Dar acest material prezintă și dezavantaje considerabile prin aberațiile pe care le oferă, îngreunând adaptarea vederii, creând disconfort vizual multor persoane, calitatea vederii poate fi afectată, iar rezistența la zgârieturi este mică.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *